Aanbod Diagnostiek+
Iedere hulpvraag is uniek, bij ons is maatwerk de standaard. Wij zijn er voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun systeem. Met behulp van psychodiagnostisch onderzoek kijken we naar de verklaring voor gedrag om te komen tot een advies op maat.
Kindonderzoek
Als er vragen zijn over het gedrag of de ontwikkeling van een kind/jongere dan kan er een kind onderzoek worden ingezet. De vragen voor dit onderzoek kunnen specifiek zijn op één of meerdere ontwikkelingsgebieden. Je kunt hierbij denken aan vragen over intelligentie, sociaal-emotionele ontwikkeling, gezinsbeleving, hechting/trauma of kindeigenproblematiek. Waarbij er binnen diagnostiek+ een expertise ligt op het gebied van hechting/trauma. In ons werk met kinderen en gezinnen werken we daarom vanuit een hechting & trauma sensitief kader.
We vinden het belangrijk om samen met het kind, de jongere en het systeem te zoeken naar een verklaring voor het gedrag of gevoel. Wanneer dit helpend is dan kan er direct gebruik gemaakt worden van psycho-educatie.
Gezinsonderzoek
Ieder kind heeft behoefte aan een bepaalde opvoedaanpak. Met behulp van dit onderzoek wordt er gekeken welke opvoedaanpak past bij het kind, in welke mate ouders dit al bieden en wat ervoor nodig is om de aanpak nog beter af te stemmen op wat het kind nodig heeft. Vanuit het onderzoek wordt advies gegeven over wat het kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Een gezinsonderzoek doet geen uitspraak over perspectief of de vormgeving van omgangsregelingen.
Een gezinsonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:
- Ouderonderzoek: met behulp van gesprekken met ouders (en aanvullend met het netwerk) wordt er o.a. stil gestaan bij het eigen kerngezin, opvoedvaardigheden, persoonlijk functioneren, sociaal-maatschappelijk functioneren, gehechtheidstrauma-interview.
- Interactie-onderzoek: ouder en kind(eren) worden in een spelmoment geobserveerd. Bij een gescheiden gezin worden ook de nieuwe partners meegenomen als zij een rol spelen in de opvoeding.
- Dossieronderzoek: relevante verslaglegging wordt chronologisch in kaart gebracht.
- Kindonderzoek: waarin er gekeken wordt naar gezinsbeleving. Indien nodig kan er ook een uitgebreid kindonderzoek gedaan worden, evenals observaties op school.
Seksuele screening
Dit wordt afgenomen als er vragen of zorgen zijn over de seksuele ontwikkeling van een kind of jongere. Hierbij wordt nagegaan in hoeverre bepaald gedrag al dan niet leeftijdsadequaat is. Indien nodig kan passend advies gegeven worden.
Taxatiegesprek
Dit kan worden ingezet als er vermoedens zijn van seksueel misbruik en een kind of jongere een vage (spontane) onthulling doet. Met een taxatiegesprek probeer je meer informatie boven tafel te krijgen en de vage (spontane) onthulling te verduidelijken. Signalen van seksueel misbruik zijn niet altijd eenduidig. Soms doet een kind een (ogenschijnlijk) kleine uitspraak, waarachter mogelijk een vorm van misbruik schuil gaat. Groei jeugdhulp neemt zulke uitspraken altijd serieus. Mocht hier sprake van zijn dan wordt geadviseerd zo spoedig mogelijk een aanmelding te doen via aanmeldteam@groei-jeugdhulp.nl